Bij een hypotheek afsluiten komt er veel kijken en je moet je daarom ook goed inlezen van tevoren. Zo kom je niet voor onverwachte situaties te staan. Zodra je bij een hypotheekverstrekker een hypotheek afsluit krijg je te maken met hypotheekrente. Je kiest dan voor een bepaalde periode waarin je een vast bedrag rente betaalt. Deze periode kan 5 jaar zijn, maar ook 30 jaar. Als je voor een hypotheekrente van 30 jaar kiest dan betekent dat je 30 jaar lang een vast bedrag betaalt. De looptijd van een hypotheek loopt meestal 30 jaar en is dus precies die rentevaste periode.

Is het slim om de rente 30 jaar lang vast te zetten?

De één kiest voor een rentevaste periode van 5 jaar, de ander kiest voor een zolang mogelijke periode van 30 jaar. Met welke zaken moet je rekening houden als je moet kiezen voor een rentevaste periode? Een van die punten is het hypotheekbedrag en is zeer van invloed. Waarom is dat precies? Als je tegen het maximale hypotheek bedrag aan zit (hypotheek berekenen), dan is het extra voordelig om voor een langere periode de rente af te sluiten. Zeker nu de hypotheekrente historisch laag ligt. Je hebt minder risico als plots de rente omhoog klapt in bijvoorbeeld een crisisperiode. Dat maakt een hypotheekrente van 30 jaar een uitstekende keuze.

Andere factoren die belangrijk zijn voor de keuze van hypotheek rentevaste periode

Er spelen meerdere factoren mee voor het bepalen van de rentevaste periode. Eén daarvan is je woonhorizon. Met andere woorden, hoelang ben je van plan om in het huis te gaan wonen? Als het plan is om de komende decennia niet te gaan verhuizen dan kan je goed hypotheekrente 30 jaar vast kiezen. Toch het besluit om bijvoorbeeld tien jaar in je nieuwe huis te gaan wonen, dan loont het om een rentevaste periode van 10 jaar te kiezen. Je hebt wel zoiets als de verhuisregeling waar je je hypotheek meeneemt naar de volgende woning. Toch kiezen mensen vaker om een oude lening af te lossen en dan kiezen voor een nieuwe hypotheek.

Mix en match je hypotheek rentevaste periode

De meeste hypotheekverstrekkers bieden een rentemix aan. Zodoende hoef je niet voor één rentevaste periode te kiezen. Dat betekent dat je een deel van het hypotheekbedrag op 30 jaar kan zetten en een andere deel met een variabele rente. Zo spreid je de renterisico's. Als je twijfelt over deze constructie zijn er genoeg hypotheekadviseurs die alles haarfijn kunnen uitleggen.