In Nederland wordt nog steeds erg veel gebouwd. En dit is maar goed ook want er is nog steeds een flink tekort aan woningen voor alle inwoners van Nederland. En door deze tekorten stijgen de prijzen automatisch van de bestaande huizen en dit zorgt ervoor dat het soms onbetaalbaar wordt voor mensen om huizen te kopen of te huren. En daarom is het maar goed dat er nog steeds veel nieuwbouw wordt gebouwd! Maar hoe gaat dit proces nou eigenlijk allemaal? En waar moet je als koper aan denken?

Het proces van de bouw

Het begint allemaal met een ontwikkelaar of aannemer met een idee. Hij (of zij) vindt een mooie plek dat perfect is voor de bouw van een nieuw huis, of zelfs een nieuwe wijk. De grond wordt gekocht, het plan wordt gemaakt. Tijd om de ideeën te presenteren. Soms gebeurt dit in een mooi opgemaakte brochure. Steeds vaker zien we websites met 3-D modellen van de nieuwe wijk. In deze fase wordt met allerlei mooie afbeeldingen, apps en teksten weergegeven hoe de wijk en de nieuwbouwwoningen er uiteindelijk uit komen te zien. Dit is ook waar jij uiteindelijk enthousiast van gaat worden. Althans, dat hoopt de persoon die het gaat bouwen. En als je dan echt zo enthousiast bent geworden dan kan het kopen van het huis gaan beginnen!

Het proces voor de koper

Als eerst is het belangrijk om te kijken of je het huis überhaupt wel kan kopen. Ga langs een hypotheekadviseur en kijk wat er allemaal mogelijk is. Als je nieuwbouw koopt kan je, naast de standaard werkzaamheden, kiezen uit een lijst van extra werkzaamheden. Zo pas je jouw huis aan naar jouw smaak. Denk aan leidingen verleggen, extra stopcontacten, een andere keuken of een uitbouw. Dit valt meestal buiten het standaardplan van het bouwbedrijf en zal dan ook meer kosten. Na een tijdje krijg je het belletje: je bent ingeloot! Tijd om het koopcontract te tekenen. Bij nieuwbouw heet het vaak net iets anders, omdat het contract twee delen heeft: de koop van de grond en de bouw. Een koop-/aannemingsovereenkomst beslaat de koop van de grond en de opdracht voor de bouw van het huis. Hoewel je nog niet eigenaar bent van het huis, ga je bij het tekenen wel een verplichting aan. En dan kan het leukste gaan beginnen! Je kan het hele bouwproces gaan volgen. Het bouwbedrijf zal ongetwijfeld een bouwafval container huren of al het afval in te kunnen dumpen. Een container huur is eigenlijk noodzakelijk zodat ze van de bouwplaats niet een enorme rommel maken.