Wanneer je je aan een grote klus in huis waagt, dan kun je meestal wel wat ondersteuning gebruiken. Er zijn tegenwoordig heel wat instructievideo’s, klusbladen en televisieprogramma’s beschikbaar om je een steuntje in de rug te geven. Ook andere ervaren klussers kunnen je helpen goed voorbereid aan het grote werk te beginnen. Door hun ervaring te delen kunnen ze je behoeden voor fouten. Toch zijn er ook wat algemene tips die je kunnen helpen het werk tot een goed einde te brengen.

Vijf tips voor de ambitieuze klusser

  • Maak een goede planning. Zeker wanneer er een heel huis moet worden opgeknapt of je hebt een klus die daarmee vergelijkbaar is, is een goede planning onmisbaar. Natuurlijk is niet alles te voorzien, maar wanneer je nu even gaat zitten voor een goede planning vergeet je niets en kom je niet snel voor onverwachte verrassingen te staan. Bedenk vooral in welke volgorde je de verschillende klussen moet doen.
  • Maak het een beetje gezellig: wanneer je elk weekend en elke vrije avond moet klussen om je huis op tijd toonbaar te krijgen, dan mag het ook gezellig zijn. Zorg voor muziek, lekkere snacks en neem regelmatig pauze. Stop op tijd en doe ook eens iets anders leuks of plan een weekendje weg tussendoor.
  • Zorg voor goed gereedschap: sommige klusjes doe je misschien fluitend, maar niet alles is even simpel. Goed gereedschap helpt, net als goed materiaal. Met kwalitatief goede spullen is de kans dat je de klus goed klaart simpelweg groter.
  • Doe niet álles zelf: sommige klussen zijn echt voor de professional Stucwerk bijvoorbeeld. En een goede stukadoor hoeft niet perse duur te zijn. Wanneer je googelt op stukadoor Eindhoven of stukadoor in Tilburg bijvoorbeeld, zie je dat je kunt kiezen uit een heleboel aanbieders. Daar zit er vast één tussen die tegen een redelijke prijs jouw klus kan uitvoeren.
  • Let op aanbiedingen: zelf klussen in huis bespaart op de kosten van het inhuren van een professional. Toch kan het nog aardig in de papieren gaan lopen. Let daarom goed op aanbiedingen. Wanneer je een goede planning hebt gemaakt, weet je wat je nodig hebt nu en in de nabije toekomst. Materiaal als verf of behang is regelmatig ergens in de aanbieding. Maak er gebruik van!

Vergeet de veiligheid niet!

Misschien de belangrijkste tips voor doe-het-zelvers is om de veiligheid niet uit het oog te verliezen. Hou je aan de gebruiksaanwijzing van het gereedschap, zorg voor goede beschermingsmiddelen en doe geen dingen die je eigenlijk niet durft. Overschat jezelf niet en zorg ervoor dat je niet alleen bent wanneer je met gevaarlijke stoffen of gereedschappen aan de gang gaat.