Kantoorwerkplekken moeten ernaar streven elektriciteit in hun gebouw te besparen om de C02-uitstoot te helpen verminderen en onze brandstofreserves te sparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Lees verder hoe je elektriciteit kunt besparen op kantoor.

1. Airconditioning

Het verwarmen en koelen van gebouwen – terwijl dat nodig is – vergt een grote hoeveelheid energie. Dus als kantoren alternatieve, goedkopere, energiezuinige methoden kunnen vinden om hun gebouw warm en koel te houden, moeten deze gebruikt worden. Wist u dat het laag houden van de thermostaat met slechts 1°c u 10% op uw jaarlijkse factuur kan besparen? Zorg bijvoorbeeld dat werknemers zich in laagjes kleden naar het seizoen, en in de winter geen t-shirt dragen. Controleer het gebouw op luchtdichtheid en gebruik een energiebeheersysteem.

2. Verlichting

Energie besparen op verlichting is eenvoudig. LED lampen zijn efficiënter dan ooit tevoren. Bovendien kun je lampen zo instellen dat deze automatisch uitschakelen onder bepaalde omstandigheden, voor het geval mensen het vergeten. Tenslotte moeten bedrijven zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijk licht: het is een gratis bron!

3. Kantoorapparatuur

Tonnen elektriciteit kunnen worden verspild aan apparatuur die simpelweg niet energiezuinig is of niet op een spaarbesparende manier wordt gebruikt. Veel mensen in uw gebouw gebruiken pc's, beeldschermen, printers, telefoons en meer. Als deze apparatuur wordt ingeschakeld of gebruikt wanneer het niet nodig is, vooral zonder het gebruik van energiebesparende functies, dan is dat verspilling van elektriciteit.

4. Keukens

Het maakt niet uit of de keuken op uw kantoorwerkplek klein of groot is, elektriciteit wordt gebruikt om apparatuur van stroom te voorzien die de hele dag door veel wordt gebruikt, zoals waterkokers en koffiezetapparaten – evenals de gootsteen – en kan gemakkelijk worden verspild door slechte gewoonten. Zo vult en verwarmt men vaak een hele waterkoker voor één kopje thee, waardoor het apparaat veel meer energie verbruikt dan nodig. Ook laat men vaak kranen druppelen of zet men de koelkast te dicht op de wand, waardoor deze niet goed zijn warmte kwijt kan en slechter presteert.

Automatisering is het sleutelwoord als het aankomt op een duurzamer energiegebruik. Vaak weten we wel dat bepaalde gewoonten extra energie slurpen, maar vergeten we ons gedrag aan te passen. Of zijn we simpelweg te lui. Zorg daarom voor (duurzame LED) verlichting op sensoren aangedreven, zodat het licht uit gaat als je niet meer aanwezig bent. Installeer tijdschakelaar op energieslurpende apparaten, zodat deze na kantoor uren automatisch uitschakelen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het installeren van deurdrangers. Met behulp van een deurdranger sluiten deuren automatisch en blijft warmte binnen.