Huren en uw inkomen

Huren en uw inkomen

Op zoek naar een nieuwe woning

Uw inkomen bepaalt of u in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, of u voorrang krijgt omdat u een laag inkomen heeft en of de huur van de woning niet te hoog is voor uw inkomen.

Wat betekent passend toewijzen?
Woningzoekenden met een laag inkomen kunnen sinds 1 januari 2016 alleen nog terecht in de goedkopere huurwoningen. Vanaf 1 januari 2017 zijn de huur- en inkomensgrenzen gewijzigd, een 'laag inkomen' betekent voor eenpersoonshuishoudens maximaal €22.200, - en voor twee of meer persoonshuishoudens maximaal €30.150,- . U heeft dan recht op huurtoeslag.

Best ingewikkeld
Het kan best ingewikkeld zijn om te bepalen op welke woningen u kunt reageren. We proberen u daar zo goed mogelijk bij te helpen. We hebben de website zo ingericht dat, als u ingelogd bent, u alleen het aanbod te zien krijgt dan past bij uw inkomen, leeftijd en uw huishoudsamenstelling.

Schematisch overzicht
In het schematisch overzicht hieronder kunt u zien op welke woningen (vanaf 1 januari 2017) u kunt reageren op basis van uw inkomen, leeftijd en huishoudsamenstelling. Heeft u hier vragen over, of over een woning waarop u wilt reageren? Neem dan contact op met één van de corporaties.

 

Toelichting

Reageert u op een woning met een kale huurprijs tot en met € 592,55? En heeft u recht op huurtoeslag? Dan heeft u voorrang op woningzoekenden die géén recht hebben op huurtoeslag.

Uw inkomen ligt tussen € 30.150 en € 36.165?
Bent u woningzoekende met een inkomen tussen € 30.150 en € 36.165? Dan kunt u reageren op het gehele woningaanbod met een kale huurprijs tot en met € 710,68. Uw huishoudsituatie maakt dan niet uit. Reageert u op een woning met een huurprijs tot en met € 592,55 dan gaan woningzoekenden met recht op huurtoeslag altijd voor.

Uw inkomen ligt tussen € 36.165 en € 40.349?
Als uw inkomen ligt tussen € 35.739 en € 39.874 ligt, kunt u reageren op het woningaanbod met een kale huurprijs tussen € 635,05 en € 710,68.  U kunt ook in aanmerking komen voor woningen met een huurprijs boven € 710,68. Als dit het geval is, dan staat dat in de woningadvertentie vermeld.

Heeft u een inkomen boven € 40.349?
Met een inkomen boven € 40.349 komt u alleen nog in aanmerking voor woningen met een huur boven de € 710,68. Deze woningen bieden de corporaties ook aan op www.woongaard.com, maar voor deze huurcategorie is geen inschrijving nodig bij Woongaard. De eisen die de corporatie stelt aan de toekomstige huurder staan in de advertentie vermeld. U vindt dit woningaanbod terug bij vrije sector huurwoningen op www.woongaard.com. Ook onze koopwoningen kunt u hier terugvinden.

Urgentie
Heeft u een urgentie? Dan gelden de nieuwe regels ook voor u, tenzij u een urgentie hebt, omdat uw woning wordt gesloopt. Dan gelden de afspraken uit het sociaal plan.

Let op: Bij sommige woningen worden twee huurprijzen vermeld. Er geldt dan een lagere huurprijs als de woningzoekende recht heeft op huurtoeslag. Wordt de woning toegewezen aan een woningzoekende die geen recht heeft op huurtoeslag? Dan geldt de gewone (hogere) huurprijs.

  Veelgestelde vragen huren & uw inkomen

 • Wat is het huishoudinkomen, gezamenlijk inkomen of verzamelinkomen?

  Bij het berekenen van uw huishoudinkomen wordt uitgegaan van de inkomsten van u en uw partner (indien van toepassing). Net zoals bij de Belastingdienst heet dat uw verzamelinkomen. Met het verzamelinkomen bedoelen we:

  • inkomen uit werk of woning
  • inkomen uit dividend of aandelen
  • inkomen uit sparen en beleggen

  Het inkomen van inwonende kinderen (minder- of meerderjarig) wordt niet meegerekend.

 • Wat is een inkomensverklaring?

  Met een inkomensverklaring controleren we of u in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Gaat u reageren op een sociale huurwoning? Zorg dan dat u, uw inkomensverklaring op tijd aanvraagt. Een inkomensverklaring kunt u bij de belastingdienst  opvragen via de telefoon of via de website van de belastingdienst.

  Inkomensverklaring online opvragen en afdrukken

  • Ga naar mijn belastingdienst: Let op, u logt in via digiD.
  • Vervolgens komt u uw eigen pagina van mijn belastingdienst.
  • Kies voor tabblad 'inkomstenbelasting' . U ziet onderaan de pagina --> inkomen 2015 staan.
  • Klik hier op en u ziet:  'inkomensverklaring afdrukken'. Dit is de inkomensverklaring die u nodig heeft.
  • voordeel! u kunt uw inkomensverklaring direct afdrukken!

  Inkomensverklaring aanvragen via de telefoon

  • Bel de Belasting telefoon: 0800-0543 (gratis)
  • nadeel! u krijgt uw inkomensverklaring via de post opgestuurd wat meer tijd in beslag neemt.